Kakspy | Sateenkaari
198
page-template-default,page,page-id-198,page-child,parent-pageid-195,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,kakspy child-child-ver-1.0.0,kakspy-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
sateenkaari

Sateenkaari

Sateenkaari

 

PALVELUASUMISTA MIELENTERVEYS- TAI PÄIHDEONGELMIA KOHDANNEILLE IHMISILLE

 

Sateenkaaressa tarjotaan joustavasti palveluasumista ja tuettua asumista mielenterveys– tai päihdeongelmia kohdanneille sekä vammaisille henkilöille samassa kiinteistössä, jolloin palvelunkäyttäjä voi siirtyä tuen tarpeen lisääntyessä tuetusta asumisesta palveluasumiseen tai kuntoutuessaan palveluasumisesta tuettuun asumiseen. Sateenkaaressa on myös intervalliasuntoja, joissa voidaan toteuttaa eri pituisia intervalli- ja asumisen arviointijaksoja.

Sateenkaaren 29 asukkaan asumisyhteisö sijaitsee Kotkassa Hirssaaren kaupunginosassa lähellä keskustan palveluja vuonna 2016 valmistuneessa pienkerrostalossa. Jokaisella palvelunkäyttäjällä on oma kaksio, joka sisältää keittiön, kylpyhuoneen ja lasitetun parvekkeen. Palveluun ohjaudutaan kotikunnan maksusitoumuksella tai palvelusetelillä.

 

Sateenkaaren toiminta perustuu toipumisorientaatio viitekehykseen. Toipumisorientaatio työskentelyn (recovery oriented practice) pääperiaatteena on kohdentaa kuntoutumistyöskentelyn painopiste diagnoosikeskeisestä ajattelusta toimintakykyä edistävään työskentelyyn, jossa ihmisen tarpeet ja voimavarat muodostavat lähtökohdan yksilöllisille kuntoutumisprosesseille. Työskentelyn tavoitteena on lisätä ihmisen omia vaikuttamismahdollisuuksia sekä saada asiakkaiden elämässä aikaan muutoksia, jotka mahdollistavat omatoimisen elämän ja mahdollisimman täysipainoisen osallisuuden yhteiskunnassa. Työskentelyssä huomioidaan myös omaisten ja työntekijöiden hyvinvointi.

 

Toiminnan painopistealueina ovat monipuolinen kuntoutus, asiakkaan toimintakyvyn ja sosiaalisten suhteiden vahvistaminen. Yksilölliset kuntoutumistavoitteet sovitaan kuntoutumissuunnitelmassa, joka laaditaan palvelunkäyttäjän muuttaessa asuinyhteisöön. Suunnitelmaa tarkastellaan päivittäin toiminnan ohessa sekä kirjallisesti vähintään kolmen kuukauden välein.

 

Palvelunkäyttäjää  ohjataan harjoittelemaan sairauden, riippuvuuden tai vammaisuuden kanssa selviytymistä ja lisäämään yhteiskunnallista osallisuutta.  Harjoittelu kohdistuu itsenäistä asumista tukeviin taitoihin, mm. päivittäiseen kotiruoan valmistukseen. Lisäksi palvelunkäyttäjää ohjataan tekemään itsenäisesti päätöksiä, hoitamaan raha-asioitaan sekä muutoinkin asioimaan asumispalveluyksikön ulkopuolella, tarvittaessa tuetusti. Palvelunkäyttäjällä on mahdollisuus osallistua mielekkääseen työ-, päivä- tai opiskelutoimintaan oman toimintakykynsä mukaan. Omaiset ja muut yhteistyötahot otetaan mielellään mukaan palvelunkäyttäjän tavoitteiden suunnitteluun ja arkeen, lisäksi järjestämme omaisille suunnattua toimintaa yksikössämme.

 

Sateenkaaressa toteutetaan yhteisöllisyyden periaatteita, jolloin toimintaa ja tapahtumia suunnittelevat palvelunkäyttäjät ja ohjaajat yhdessä. Yhteisössä kaikilla on mahdollisuus vertaistukeen. Ylläpidämme aktiivisesti sosiaalista kuntoutusta liikkumalla paljon yhteisön ulkopuolella, mm. liikuntaryhmät, elokuvat, retket. Psykiatripalvelut järjestetään yksikössä ja muut terveydenhuollon palvelut palvelunkäyttäjä saa kunnan peruspalveluista.

 

Palvelunkäyttäjä maksaa kaksiostaan vuokran lisäksi sähkö– ja vesimaksut sekä talousrahaa, joka sisältää ravintoon ja hygieniaan liittyvät kustannukset sekä monipuolista sosiaalista kuntoutumista. Kunta perii palvelunkäyttäjältä asiakaspalvelumaksun, joka määräytyy tulojen sekä tuen tarpeen mukaan. Palvelunkäyttäjällä on mahdollista hakea asumis- ja hoitotukea.

Sateenkaaren yksikössä työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuksen saaneet ohjaajat, joiden työtehtäviin kuuluu aktiivinen kuntouttava työote, asiakkaan edunvalvonta, tukeminen ja ohjaaminen itsenäistä asumista tukeviin taitoihin.  Ohjaajat ovat paikalla päivittäin klo 8-20.

 

Sateenkaari
Ruoritie 11, 48310 Kotka
Ohjaajat 040 7103220
Palveluesimies Johanna Ceder 040 7103219
sateenkaari@kakspy.com

 

Sateenkaaren tulostettava esite:

Tulossa