Kakspy | Sateenkaari
198
page-template-default,page,page-id-198,page-child,parent-pageid-195,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,kakspy child-child-ver-1.0.0,kakspy-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
sateenkaari

Sateenkaari

KAKSPY – Sateenkaari

 

PALVELUASUMISTA MIELENTERVEYS- TAI PÄIHDEONGELMIA KOHDANNEILLE IHMISILLE

 

Sateenkaaressa tarjotaan joustavasti palveluasumista ja tuettua asumista mielenterveys– tai päihdeongelmia kohdanneille samassa kiinteistössä, jolloin asiakas voi siirtyä tuen tarpeen lisääntyessä tuetusta asumisesta palveluasumiseen tai kuntoutuessaan palveluasumisesta tuettuun asumiseen. Sateenkaaressa on yksi intervalliasunto, jossa voidaan toteuttaa eri pituisia intervalli- ja asumisen arviointijaksoja. Sateenkaaren asumispalvelut on Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen ensimmäinen tuetun asumisen yhteisö ja se aloitti toimintansa syksyllä 1998.

 

Nykyinen Sateenkaaren 29 asukkaan asumisyhteisö sijaitsee Kotkassa Hirssaaren kaupunginosassa lähellä keskustan palveluja vuonna 2016 valmistuneessa pienkerrostalossa. Jokaisella asukkaalla on oma kaksio, joka sisältää keittiön, kylpyhuoneen ja lasitetun parvekkeen. Palveluun ohjaudutaan kotikunnan maksusitoumuksella tai palvelusetelillä.

 

Sateenkaaren toiminta perustuu toipumisorientaatio viitekehykseen. Toipumisorientaatio työskentelyn (recovery oriented practice) pääperiaatteena on kohdentaa kuntoutumistyöskentelyn painopiste diagnoosikeskeisestä ajattelusta toimintakykyä edistävään työskentelyyn, jossa asiakkaan tarpeet ja voimavarat muodostavat lähtökohdan yksilöllisille kuntoutumisprosesseille. Työskentelyn tavoitteena on lisätä asiakkaiden omia vaikuttamismahdollisuuksia sekä saada asiakkaiden elämässä aikaan muutoksia, jotka mahdollistavat omatoimisen elämän ja mahdollisimman täysipainoisen osallisuuden yhteiskunnassa. Työskentelyssä huomioidaan myös omaisten ja työntekijöiden hyvinvointi.

 

Toiminnan painopistealueina ovat monipuolinen kuntoutus, asiakkaan toimintakyvyn ja sosiaalisten suhteiden vahvistaminen. Yksilölliset kuntoutumistavoitteet sovitaan kuntoutumissuunnitelmassa, joka laaditaan asiakkaan muuttaessa asuinyhteisöön. Suunnitelmaa tarkastellaan päivittäin toiminnan ohessa sekä kirjallisesti vähintään kolmen kuukauden välein.

 

Asiakasta ohjataan harjoittelemaan sairauden tai riippuvuuden kanssa selviytymistä ja lisäämään yhteiskunnallista osallisuutta. Harjoittelu kohdistuu itsenäistä asumista tukeviin taitoihin, mm. päivittäiseen kotiruoan valmistukseen. Lisäksi asiakasta ohjataan tekemään itsenäisesti päätöksiä, hoitamaan raha-asioitaan sekä muutoinkin asioimaan asumispalveluyksikön ulkopuolella, tarvittaessa tuetusti. Asiakkaalla on mahdollisuus osallistua mielekkääseen työ-, päivä- tai opiskelutoimintaan oman toimintakykynsä mukaan. Omaiset ja muut yhteistyötahot otetaan mielellään mukaan asiakkaan tavoitteiden suunnitteluun ja arkeen, lisäksi järjestämme omaisille suunnattua toimintaa yksikössämme.
Sateenkaaressa toteutetaan yhteisöllisyyden periaatteita, jolloin toimintaa ja tapahtumia suunnittelevat asukkaat ja ohjaajat yhdessä. Yhteisössä asiakkaalla on mahdollisuus vertaistukeen. Ylläpidämme aktiivisesti sosiaalista kuntoutusta liikkumalla paljon yhteisön ulkopuolella, mm. liikuntaryhmät, elokuvat, retket. Psykiatripalvelut järjestetään yksikössä ja muut terveydenhuollon palvelut asiakas saa kunnan peruspalveluista.

 

Asiakas maksaa kaksiostaan vuokran lisäksi sähkö– ja vesimaksut sekä talousrahaa, joka sisältää ravintoon ja hygieniaan liittyvät kustannukset sekä monipuolista sosiaalista kuntoutumista. Asumiseen tarvitaan kotikunnan maksusitoumus. Kunta perii asiakkaalta asiakaspalvelumaksun, joka määräytyy tulojen sekä tuen tarpeen mukaan. Asiakkaalla on mahdollista hakea asumis- ja hoitotukea.

 

Asumisvalmennusyksikkö Sateenkaari
Ruoritie 11, 48310 Kotka
Ohjaajat 040 7103220
Vastaava ohjaaja Kaisa Vaala 040 7103219
sateenkaari@kakspy.com

 

Sateenkaaren tulostettava esite:

https://kakspy.com/wp-content/uploads/2017/06/Sateenkaari-2017.6.pdf